Home
Mihai's Paleobotany Chronicles
Paleozoology
Geology
Botany
Educational
About
Links

DEONTOLOGIE ACADEMICA

Cursul de Deontologie academica abordeaza aspecte de deontologie si etica academica aplicate Geologiei si Geofizicii. Cursul se adreseaza studentilor de anul I la toate tipurile de master din cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti. Participantii la curs vor depune online un scurt eseu cu privire la aspecte de etica academica, folosind platforma online Turnitin. Pentru promovare este necesara o prezenta de peste 50% si acceptarea eseului submis online. Eseul predat prin Turnitin va fi evaluat automat si sub forma similitudinilor de text. La cursul introductiv a participat si Prof. Laurentiu Gheorghe, de la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti.

Program
Joia (11, 18, 25 Octombrie 2017, orele 16-20, 1 Noiembrie 2017, orele 18-20), Amfiteatrul Vasile Lazarescu, Facultatea de Geologie si Geofizica, Str. Traian Vuia.

Eseul
- Eseul este individual, are un singur autor, are o lungime de de 6000-10000 de caractere (inclusiv spatii) si include urmatoarele parti: titlu, autor (nume si prenume), afiliere (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, plus e-mail-ul personal), rezumat (cateva fraze cu privire la exemplul de etica academica abordat), cuvinte cheie (nu mai mult de cinci cuvinte cheie), textul principal (ce include si citari) si bibliografia. Eseul se scrie cu Times New Roman, font de 12, la doua randuri, margini de 2.5 cm, in MS Word, cu numerotarea paginilor. Folosirea diacriticelor este obligatorie. De asemenea, este obligatorie si corespondenta stricta intre citari si bibliografie: toate citarile din text trebuie sa se regaseasca in titlurile de la bibliografie si toate titlurile de la bibliografie trebuie sa aiba citarile corespunzatoare in text.
- Subiectul eseului trebuie sa aiba tangenta cu Deontologia academica (cu cercetarea stiintifica din orice domeniu si cu invatamantul superior) si nu cu alte aspecte de deontologie si etica in general.
- Termenul limita de submitere a eseului pe platforma Turnitin este 15 noiembrie 2017 orele 23.59.

Depunerea online a eseului pe platforma Turnitin
- Se acceseaza Turnitin, pentru deschiderea unui cont de student (Create Account, dreapta sus).
- Toate detaliile de la deschiderea contului la inregistrarea la curs se gasesc sub forma unui tutorial online (sau un tutorial general in limba romana).
- Se efectueaza inregistrarea la cursul Deontologie academica in Geologie si Geofizica. Cursul are ID-ul: 16688222 (tutorialul de inregistrare la curs). Parola de inscriere la curs va fi comunicata in data de 1 Noiembrie 2017 la curs.
- Se incarca eseul folosind sectiunea Assignments.

Bibliografie: acte normative
Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
OMENCS nr. 3485 din 24 martie 2016 privind lista programelor recunoscute de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si utilizate la nivelul institutiilor de învatamânt superior organizatoare de studii universitare de doctorat si al Academiei Române, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrarile stiintifice.
Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti.
International Ethical Guidelines for Health-related Research Involving Humans.

Bibliografie: lucrari generale
Boia, L., 1999. Mitologia stiintifica a comunismului. Bucuresti: Humanitas.
Bretag, T.A. (Ed.), 2016. Handbook of Academic Integrity, Singapore: Springer Verlag.
Buican, D., 2006. Evolutia si evolutionismul. Bucuresti: Editura CD Press.
Macfarlane, B., 2009. Researching with Integrity. The Ethics of Academic Enquiry, London: Routledge.
Papadima, L. (Ed.), 2017. Deontologie academica. Curriculum-cadru. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti, 82.
Shamoo, A., Resnik, D., 2015. Responsible Conduct of Research (3rd ed), Oxford, UK: Oxford University Press.
Shermer, M., 2009. De ce cred oamenii in bazaconii. Pseudostiinta, superstitii si alte aiureli ale vremurilor noastre. Bucuresti: Humanitas.
Stebbins, L.F., 2006. Student Guide to Research in the Digital Age: How to Locate and Evaluate Information Sources, Westport, CT: Libraries Unlimited.
Sutherland-Smith, W., 2008. Plagiarism, the Internet and Student Learning: Improving Academic Integrity. New York: Routledge.
Sercan, E., 2017. Deontologie academica. Ghid practic. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

Calificative finale, master, anul I, decembrie 2017

Sesiunea de vara 2018, noutati

In perioada 4-20 iunie 2018, studentii masteranzi care au indeplinit conditia de prezenta si care nu au submis referatul sau au fost respinsi, pot submite eseul folosind platforma Turnitin. Conditiile de submitere sunt aceleasi, a se vedea descrierea anterioara a eseului. Se efectueaza inregistrarea la cursul Deontologie academica in Geologie si Geofizica, iunie 2018. Cursul are ID-ul: 18210151. Parola de inregistrare la curs va fi comunicata telefonic.

Alte cursuri predate