Home
Mihai's Paleobotany Chronicles
Paleozoology
Geology
Botany
Educational
About
Links

GEOLOGIA ZACAMINTELOR DE CARBUNI


Cursul de Geologia zacamintelor de carbuni
este predat de catre Prof. Mihai Emilian Popa si se adreseaza studentilor sectiilor de Geologie (anul al III-lea, semestrul I) si de Inginerie geologica (anul al IV-lea, semestrul al II-lea, Resurse) din Facutatea de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti. Cursul este o introducere la studiul carbunilor ca roci esentiale pentru societate. Include elemente de clasificare si petrografie a carbunilor, elemente de geneza si paleobotanica, paleogeografie, geochimie, sedimentologie, sisteme depozitionale si are un suport aditional pentru curs.

Aplicatia de toamna (AT) la Filipestii de Padure este o aplicatie de teren de o zi asociata cursului, studentii fiind incurajati sa participe.

Orar pentru semestrul al II-lea, anul universitar 2020-2021:
- Curs online: lunea, orele 12-14;
- Laborator online: joia, orele 10-12, 12-14.

Cursul isi propune sa raspunda la cateva intrebari semnificative:
1. de ce carbunii sint roci unice si esentiale din punct de vedere stiintific si tehnologic?
2. care sunt mecanismele principale de formare a carbunilor?
3. ce tipuri de carbuni exista si cum se clasifica acestia?
4. care este flora carbogeneratoare si de ce aceasta este importanta?
5. care este structura interna (petrografica) a carbunilor?
6. cum se analizeaza rezervele de carbuni si care sunt modurile de exploatare a lor?
7. ce inseamna un zacamant de carbuni si cum se distribuie zacamintele de carbuni in Romania si pe Glob?
8. care sint perspectivele carbunilor in Romania si in lume si de ce sint esentiali carbunii in industrie si in societate?

Structura cursului este urmatoarea:
1. Domeniile Geologiei carbunilor;
2. Geneza zacamintelor de carbuni;
3. Notiuni de histologie generala a plantelor carbogeneratoare;
4. Elemente de paleobotanica sistematica cu accent pe plantele carbogeneratoare;
5. Ambiante depozitionale carbogeneratoare;
6. Procese de transformare a materiei vegetale;
7. Compozitia chimica a carbunilor si elemente de geochimie a carbunilor;
8. Proprietatile tehnologice ale carbunilor;
9. Incalzirea spontana si autoaprinderea carbunilor;
10. Petrografia carbunilor: analiza litotipilor, microlitotipilor si a maceralelor;
11. Clasificarea carbunilor, rangul acestora;
12. Zacaminte de carbuni din Romania;
13. Zacaminte de carbuni din China, Europa, America de Nord si Australia;
14. Importanta esentiala a carbunilor in contextul crizei economice, energetice si a inchiderii centralelor nucleare;
15. Coal bed methane (metanul asociat zacamintelor de carbuni): perspective in lume si in Romania;
16. Probleme de ecologie legate de exploatarea si utilizarea carbunilor.

Referatul
- Referatul este individual, are un singur autor, are o lungime de de 6000-10000 de caractere (inclusiv spatii) si include urmatoarele parti: titlu, autor (nume si prenume), afiliere (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, plus e-mail-ul personal), rezumat (cateva fraze cu privire la zacaminatul abordat), cuvinte cheie (nu mai mult de cinci cuvinte cheie), textul principal (ce include si citari) si bibliografia. Eseul se scrie cu Times New Roman, font de 12, la doua randuri, margini de 2.5 cm, in MS Word, cu numerotarea paginilor. Folosirea diacriticelor este obligatorie. De asemenea, este obligatorie si corespondenta stricta intre citari si bibliografie: toate citarile din text trebuie sa se regaseasca in titlurile de la bibliografie si toate titlurile de la bibliografie trebuie sa aiba citarile corespunzatoare in text.
- Tema referatului trebuie sa aiba tangenta cu Geologia zacamintelor de carbuni (abordarea unui zacamant de carbuni din Romania sau din lume).

Depunerea online a referatului pe platforma Turnitin
- Se acceseaza Turnitin, pentru deschiderea unui cont de student (Create Account, dreapta sus).
- Toate detaliile de la deschiderea contului la inregistrarea la curs se gasesc sub forma unui tutorial online (sau un tutorial general in limba romana).
- Se efectueaza inregistrarea la cursul GZC Inginerie 2021, ID-ul va fi anuntat. Parola de inscriere va fi comunicata la curs sau pe Whatsapp (tutorialul de inregistrare la curs). Termenul de depunere al referatului va fi anuntat.
- Se incarca refetatul folosind sectiunea Assignments.

Bibliografie selectiva (utila):
Androhovici, A., 1994. Petrologia carbunilor-indrumator practic, 1 ed. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Bucur, I.I., Baciu, C., 1993. Geologia zacamintelor de carbuni. Indrumator de lucrari practice. Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
Francis, W., 1954. Coal - Its formation and composition. Edward Arnold LTD., London.
Panaitescu, C., 1991. Petrografia carbunilor, cocsurilor si produselor carbonice, 1 ed. Editura Enciclopedica, Bucuresti.
Petrescu, I., Nicorici, E., Bitoianu, C., Ticleanu, N., Todros, C., Ionescu, E., Margarit, G., Nicorici, M., Dusa, A., Patrutoiu, I., Munteanu, A., Buda, A., 1987. Geologia zacamintelor de carbuni. 1. Probleme fundamentale. Editura Tehnica, Bucuresti.
Petrescu, I., Nicorici, E., Bitoianu, C., Ticleanu, N., Todros, C., Ionescu, M., Margarit, G., Nicorici, M., Dusa, A., Patrutoiu, I., Munteanu, A., Buda, A., 1987. Geologia zacamintelor de carbuni. 2. Zacaminte din Romania. Editura Tehnica, Bucharest.
Pop, E., 1960. Mlastinile de turba din Romania, 1 ed. Editura Academiei Romane.
Popa, M.E., 2009. Late Palaeozoic and Early Mesozoic continental formations of the Resita Basin. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucharest.
Preda, I., Iordache, S., Androhovici, A., 1994. Geologia zacamintelor de carbuni. Partea a III-a. Geofizica de sonda pentru carbuni. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Preda, I., Iordache, S., Androhovici, A., 1994. Geologia zacamintelor de carbuni. Partea a IV-a. Hidrogeologia si carbunii. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Preda, I., Turculet, I., Badaluta, A., Barus, T., Androhovici, A., 1994. Geologia zacamintelor de carbuni. Partea a II-a. Raspandirea zacamintelor de carbuni. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Preda, I., Turculet, I., Barus, T., Androhovici, A., 1993. Geologia zacamintelor de carbuni. Partea I. Introducere in Geologia carbunelui. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Stach, E., Mackowsky, M.T., Teichmuller, M., Taylor, G.H., Chandra, D., Teichmuller, R., 1975. Stach's textbook of Coal Petrology. Gebruder Borntraeger, Stuttgart.
Thomas, L., 2002. Coal Geology. John Wiley and Sons, London.
Ticleanu, N., Scradeanu, D., Popa, M.E., Milutinovici, S., Popa, R., Preda, I., Ticleanu, M., Savu, C., Diaconita, D., Barus, T., Petrescu, I., Dinulescu, C., Maftei, R., 1999. The relation between the lithotypes of Pliocene coals from Oltenia and their main quality characteristics. Vestnik Ceskeho geologickeho ustavu 74, 169-174.

Exemple de subiecte de examen
Subiectele pot fi descarcate de aici.

Alte cursuri predate de catre Prof. Mihai Emilian Popa