Home
Mihai's Paleobotany Chronicles
Paleozoology
Geology
Botany
Educational
About
Links

ETICA SI INTEGRITATE ACADEMICA

Cursul de Etica si Integritate academica este predat de catre Prof. Mihai Emilian Popa si abordeaza aspecte de Deontologie si Etica academica aplicate Geologiei si Geofizicii. Cursul se adreseaza studentilor de anul I la toate tipurile de master din cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti. La curs participa si Dr. Bianca Savu, din partea Facultatii de Filosofie. Participantii la curs vor depune online un scurt eseu cu privire la aspecte de etica academica, folosind platforma Teams asociata cu Turnitin. Pentru promovare este necesara o prezenta de peste 50% si acceptarea eseului submis online.

Orar pentru semestrul I
Va fi anuntat. Orele se desfasoara in amfiteatrul Lazarescu, Str. Traian Vuia nr. 6, parter.

O clasa de Teams de Elemente de Geologie si Paleontologie si un grup de Whatsapp vor fi asemenea deschise, pentru o comunicare mai facila intre studenti si profesori.

Structura
Cursul are urmatoarea structura generala:
- colectarea si structurarea corecta a datelor primare;
- obtinerea rezultatelor cercetarii intr-un mod corect, conform normelor deontologice;
- evitarea greselilor de interpretare a datelor primare, de culegere a acestora, etc.;
- frauda academica: definitii, ipostaze, exemple;
- conceptul de plagiat si de autoplagiat, solutii pentru evitarea acestora;
- munca de cercetare in echipe de lucru, comunicarea intre membri si analiza contributiilor personale;
- analiza literaturii anterioare cercetarii, mecanisme de citare;
- mecanismele de publicare a rezultatelor originale obtinute.

Eseul
- Eseul este individual, are o lungime de de 6000-10000 de caractere (inclusiv spatii) si include urmatoarele parti: titlu, autor (nume si prenume), afiliere (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, plus e-mail-ul personal), rezumat (cateva fraze cu privire la exemplul de etica academica abordat), cuvinte cheie (nu mai mult de cinci cuvinte cheie), textul principal (ce include si citari) si bibliografia. Eseul se scrie cu Times New Roman, font de 12, la doua randuri, margini de 2.5 cm, in MS Word, cu numerotarea paginilor. Folosirea diacriticelor este obligatorie. De asemenea, este obligatorie si corespondenta stricta intre citari si bibliografie: toate citarile din text trebuie sa se regaseasca in titlurile de la bibliografie si toate titlurile de la bibliografie trebuie sa aiba citarile corespunzatoare in text.
- Subiectul eseului trebuie sa aiba tangenta cu Etica si Deontologia academica (cu cercetarea stiintifica din orice domeniu si cu invatamantul superior) si nu cu alte aspecte de Deontologie si de Etica in general.

Depunerea online a eseului
În cadrul cursului, va fi deschisa o clasa de Teams, iar depunerea referatului va fi facuta via Assigment din Teams. De mentionat faptul ca eseul depus via Teams este automat preluat de Turnitin in vederea analizei similitudinilor de text. Masteranzii restantieri sunt incurajati sa submita noi eseuri.

Bibliografie: acte normative
Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
OMENCS nr. 3485 din 24 martie 2016 privind lista programelor recunoscute de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si utilizate la nivelul institutiilor de invatamant superior organizatoare de studii universitare de doctorat si al Academiei Romane, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrarile stiintifice.
Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti.
International Ethical Guidelines for Health-related Research Involving Humans.

Bibliografie: lucrari generale
Boia, L., 1999. Mitologia stiintifica a comunismului. Bucuresti: Humanitas.
Bretag, T.A. (Ed.), 2016. Handbook of Academic Integrity, Singapore: Springer Verlag.
Buican, D., 2006. Evolutia si evolutionismul. Bucuresti: Editura CD Press.
Macfarlane, B., 2009. Researching with Integrity. The Ethics of Academic Enquiry, London: Routledge.
Papadima, L. (Ed.), 2017. Deontologie academica. Curriculum-cadru. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti, 82.
Shamoo, A., Resnik, D., 2015. Responsible Conduct of Research (3rd ed), Oxford, UK: Oxford University Press.
Shermer, M., 2009. De ce cred oamenii in bazaconii. Pseudostiinta, superstitii si alte aiureli ale vremurilor noastre. Bucuresti: Humanitas.
Stebbins, L.F., 2006. Student Guide to Research in the Digital Age: How to Locate and Evaluate Information Sources, Westport, CT: Libraries Unlimited.
Socaciu, E., Vica, C., Mihailov, E., Gibea, T., Muresan, V., Constantinescu, M., 2018. Etica si integritate academica. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.
Sutherland-Smith, W., 2008. Plagiarism, the Internet and Student Learning: Improving Academic Integrity. New York: Routledge.
Sercan, E., 2017. Deontologie academica. Ghid practic. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

Alte cursuri predate de catre Prof. Mihai Emilian Popa