Home
Mihai's Paleobotany Chronicles
Paleozoology
Geology
Botany
Educational
About
Links

PRACTICA DE VARA LA BIGAR: 2-9 iulie 2018


Practica de vara de la Bigar, Comuna Berzasca, Judetul Caras-Severin, se desfasoara in fiecare an, timp de o saptamana (2-9 iulie 2018), cu maxim 15 studenti ai anului I ai Facultatii de Geologie si Geofizica. Deplasarea se face in grup, cu trenul pe ruta Bucuresti-Orsova si retur si cu microbuzul, pe ruta Orsova-Bigar si retur. Deplasarea cu masinile personale nu este incurajata. Plecarea din Bucuresti se face cu trenul (in data de 2 iulie 2018 la pranz, din Gara de Nord), iar intalnirea cu studentii are loc in Gara Orsova (in seara zilei de 2 iulie 2018). Cazarea si masele calde (dimineata si seara) la Bigar sunt la Pensiunea Mleziva, locul obisnuit de cazare si masa pentru practicile de vara. Conditiile de cazare si masa sunt foarte bune. Accesul la microscoape (cu lumina transmisa si lupa binoculara) si la biblioteca de specialitate (Geologie, Paleobotanica, Geologia carbunilor, Paleozoologie, Ecologie, Botanica, harti, determinatoare, atlase, ierbar, insectar, etc.) se face in cadrul Laboratorului Dilcher-Popa, aflat in vecinatatea pensiunii Mleziva. Studentii vor folosi dotarile laboratorului pentru identificarea esantioanelor geologice (roci, minerale), paleontologice (flora si fauna) si biologice (flora si fauna actuala) prelevate.

Satul Bigar apartine Comunei Berzasca, Judetul Caras-Severin, este un sat istoric, intemeiat la 1826 si locuit de cehi (pemi), aflat astazi in mijlocul Parcului natural Portile de Fier, cel mai intins parc natural din Romania. Limba ceha este limba curenta in Bigar, dar limba romana este la fel de frecvent folosita de locuitori. Bigarul este un sat izolat, accesibil numai de-a lungul Vaii Sirinia (rezervatie botanica strict protejata), din Valea Dunarii, respectiv DN57. Bigarul este situat in mijlocul Bazinului Sirinia (sau Zona de sedimentare Svinita-Svinecea Mare), din Unitatile Danubiene interne.

Datorita geologiei complexe a Masivului Almaj, practica de cartare de la Bigar este ideala din punct de vedere didactic, deoarece intr-o suprafata relativ restransa de cartare se pot recunoaste toate tipurile de roci (magmatice, metamorfice, sedimentare), cu varste foarte variate (de la Paleozoic la Cuaternar) si cu fosile de plante si de animale foarte bine conservate (paleozoice, mesozoice si tertiare). In acest sens, practica de cartare este utila oricaror specializari ulterioare din Geologie si Geofizica. La aceste conditii se adauga si avantajele echipamentelor de cercetare si biblioteca Laboratorului Dilcher-Popa.

Practica de vara la Bigar include prezentarea geologica a zonei (deplasari in grup), cartare in trei echipe de cite cinci persoane separate pe perimetre asociate cu vaile Sirinia, Sirinica, Dragosella, Berzasca si elemente de ecologie legate de ecosistemul padurii de fag (in corelatie cu Cursul de Principii de Ecologie). O introducere la geologia zonei se gaseste online. Zona este caracterizata de o geodiversitate ridicata ce include toate tipurile principale de roci: magmatice (gabbrouri, bazalte, riolite, etc.), metamorfice (gneisse si micasisturi, serpentinite, etc.) si sedimentare (gresii, conglomerate, argile, carbuni, calcare, marne, tufuri vulcanice, etc.) si este ideala pentru cartarea geologica. Fosilele intilnite sunt atat paleozoice cat si mesozoice, flora si fauna. Deplasarea catre perimetrele de cartare se face pe jos din Bigar, nu este necesar un mijloc de transport.

Inainte de inceperea practicii, la data de 22 iunie, ora 16.00, sala 2D (Laboratorul de Stratigrafie, etaj II, Balcescu), se va organiza sedinta de prezentare a zonei si de protectia muncii, intalnire la care sunt invitati toti participantii la practica. Pana la plecarea la Bigar, studentii participanti sunt invitati sa ridice alocatia de practica si castile de protectie de la reprezentantul facultatii.

Cadre didactice:
- Prof. Dr. Mihai E. Popa;
- Lect. Dr. Stefan Vasile.

Costuri pentru practica:
- cazare si mesele calde (dimineata si seara) pentru 7 zile, la Pensiunea Mleziva (70 lei pe zi, de persoana, 490 lei in total);
- bilet de tren Bucuresti-Orsova si retur (gratuit);
- microbuzul (scolar) de la Orsova la Bigar si retur (70 lei in total).

Echipament de cartare furnizat:
- busole geologice (trei busole geologice se vor ridica, sub semnatura, de la coordonatorul de practica);
- unitati GPS Garmin Etrex10 (trei unitati GPS se vor ridica, sub semnatura, de la coordonatorul de practica);
- casti de protectie (15 casti de protectie se vor ridica, sub semnatura, de la responsabilul pe facultate);
- unitati walkie-talkie (sapte unitati).

Echipament individual obligatoriu:
- bocanci usori;
- pantaloni lungi, subtiri;
- pelerina de ploaie sau hanorac impermeabil;
- daysac 20-25 litri;
- rucsac 50-70 litri;
- ciocan geologic (preferabil) sau ciocan obisnuit;
- carnet de teren cu coperti rigide si foi albe;
- creion 1B, simplu sau 0.5mm;
- creioane colorate;
- guma;
- ascutitoare pentru creioane obisnuite;
- lanterna mica, preferabil frontala.

Echipament comun obligatoriu:
- trei laptopuri cu softul Garmin Basecamp instalat (cate un laptop pentru fiecare din cele trei echipe de cartare):

Echipament util:
- aparat foto digital;
- lupa pliabila, 10x.

Echipament ce *NU* trebuie luat:
- sac de dormit.

Bibliografie utila:
Mutihac, V., 1990. Structura geologica a teritoriului Romaniei. Bucharest: Editura Tehnica.
Popa, M.E., 2007. Elemente de Geologie si Paleontologie. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Pauliuc, S., 1968. Cartografie geologica. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
Pauliuc, S., Dinu, C., 1985. Geologie structurala. Bucuresti: Editura Tehnica.
Raileanu, G., 1953. Cercetari geologice in regiunea Svinita-Fata Mare. Bul. St. 5, 307-409.
Raileanu, G., Grigoras, N., Oncescu, N., Plisca, T., 1963. Geologia zacamintelor de carbuni, cu privire speciala asupra teritoriului RPR. Bucuresti.
Sandulescu, M., 1984. Geotectonica Romaniei. Bucuresti: Editura Tehnica.

Linkuri de practica:
- Laboratorul Dilcher-Popa in Bigar;
- Practica de vara la Bigar in anul 2008;
- Practica de vara la Bigar in anul 2009;
- Practica de vara la Bigar in anul 2010;
- Jurnalul practicii de vara la Bigar in anul 2010;
- Practica de vara la Bigar in anul 2011;
- Practica de vara la Bigar in anul 2013;
- Jurnalul practicii de vara la Bigar in anul 2013;
- Practica de vara la Bigar in anul 2014;
- Practica de vara la Bigar in anul 2015;
- Practica de vara la Bigar in anul 2016;
- Practica de vara la Bigar in anul 2017.

Linkuri utile:
- Cursul de Geologie al Parcului Natural Portile de Fier adresat rangerilor parcului;
- Pagina Parcului Natural Portile de Fier;
- Prezentarea satului Bigar (Wikipedia).

Video util (YouTube):
- Tabara de Geostiinte No Gravity pentru elevi olimpici la Stiintele Pamantului de la Bigar.