English version

WORKSHOPURILE TRILATERALE

Solidaritatea Universitara, Asociatia Ad-Astra si Asociatia Fulbright Alumni din Romania organizeaza o serie de mese rotunde dedicate starii invatamintului superior si cercetarii din Romania anului 2005. Invatamintul superior si cercetarea romaneasca se gasesc intr-o situatie dificila, in conditiile unui brain-drain sever, ale finantarii deficitare a cercetarii, ale arbitrariului in evaluarea performantei stiintifice, ale ierarhiilor informale si ale scaderii calitatii actului de predare-invatare, pentru a numi numai citeva aspecte. Workshopurile initiate de catre cele trei organizatii isi propun sa exploreze situatia existenta si sa incerce sa gaseasca solutii.

Persoanele interesate de workshopurile trilaterale, precum si presa, sint rugate sa confirme participarea lor, in prealabil, prin e-mail, telefon sau fax. Toate materialele sustinute public sau trimise organizatorilor vor fi publicate intr-o volum dedicat invatamintului superior si cercetarii din Romania.


Cel de al treilea workshop (9 iunie 2005):

CALITATEA IN INVATAMINTUL SUPERIOR

Solidaritatea Universitara, Asociatia Romanian Fulbright Alumni si Asociatia Ad-Astra a organizat la data de 9 iunie 2005, ora 17.00, in amfiteatrul V. Lazarescu, de la Facultatea de Geologie si Geofizica (Str. Traian Vuia nr. 6, Bucuresti), o masa rotunda intitulata Calitatea in invatamintul superior, in continuarea primelor doua intilniri.

Prezentarile workshopului au fost urmatoarele:
1. Prof.Dr.Ing. Nicolae Dragulanescu (Universitatea Politehnica din Bucuresti): Motivatii si obstacole ale asigurarii calitatii in invatamintul superior;
2. Prof.Dr. Nicolae Anastasiu (Universitatea din Bucuresti): Pentru o noua calitate: sa provocam schimbarea in comunitatea academica;
3. Prof.Dr. Octavian Duliu (Universitatea din Bucuresti): Criteriile de evaluare de la Facultatea de Fizica: o initiativa pierduta.

Moderator: Prof.Dr. Octavian Duliu (Universitatea din Bucuresti).

 

Cel de al doilea workshop (21 aprilie 2005):
EVALUAREA PERFORMANTEI STIINTIFICE
Solidaritatea Universitara, Asociatia Fulbright Alumni din Romania si Asociatia Ad-Astra a organizat la data de 21 aprilie 2005, ora 17.00, o masa rotunda cu titlul Evaluarea performantei stiintifice, in continuarea primei intilniri organizate la data de 7 martie 2005. Workshop-ul a fost onorat de prezenta Prof.Dr.Ing. Anton Anton, Secretar de stat MEdC si Conf.Dr. Daniel David, consilier ministerial MEdC, alaturi de membri ai celor trei organizatii.

Prezentarile cu care a debutat workshopul au fost:
1. Dr. Alexandru Dan Corlan (Spitalul universitar Bucuresti): Analiza prezentei institutiilor romanesti de cercetare in bazele de date bibliografice ISI (anul 2004) si Medline (anii 1999-2004);
2. Prof.Dr.Ing. Ioan Daniel (Facultatea de Electrotehnica - Universitatea Politehnica din Bucuresti): Opinii privind evaluarea in invatamintul superior si cercetare;
3. Dr. Dan Radu Grigore (INFIN): Evaluarea in cercetarea stiintifica fundamentala;
4. Dr.Ing. Mircea Ignat (INCDIE-CA): Criterii privind evaluarea in cercetarea stiintifica aplicativa.
5. Dr. Marin Marian Balasa (INEF): Arbitrariul umanioarelor.

Moderator: Dr.Ing. Mircea Ignat (INCDIE-CA). La deschiderea lucrarilor au luat cuvintul Dr.Ing. Mircea Ignat (INCDIE-CA), din partea Solidaritatii Universitare, Dr. Roxana Bojariu (Administratia Nationala de Meteorologie), din partea Ad-Astra si Dr. Marin Marian Balasa (Institutul National de Etnografie si Folclor), din partea Asociatiei Fulbright Alumni.

 

Primul workshop (7 martie 2005):

SITUATIA TINERILOR DIN INVATAMINTUL SUPERIOR SI DIN CERCETARE

Download afis (format PDF)
Comunicatul de presa al workshopului (format PDF)

Masa rotunda
Solidaritatea Universitara, impreuna cu Asociatia Ad-Astra si cu Asociatia Fostilor Bursieri Fulbright din Romania, a organizat luni, 7 martie, masa rotunda intitulata Situatia tinerilor din invatamintul superior si din cercetare. Tema acestei dezbateri a privit situatia dificila a tinerilor din invatamintul superior si din cercetare, care au ales sa ramina in Romania.

Participanti
Participantii la masa rotunda au fost membri ai Solidaritatii Universitare, Asociatiei Fulbright Alumni si Asociatiei Ad-Astra, cercetatori si cadre didactice din Romania, studenti, observatori, precum si reprezentanti ai mediei romanesti.

Workshopul afost onorat de prezenta unei serii de persoane oficiale, cum este cazul D-lui Conf. Dr. Daniel David, consilier ministerial MEdC, D-lui Prof. Dr. Ioan Dumitrache, director CNCSIS, D-lui Prof. Dr. Adrian Curaj, director adjunct CNCSIS, D-nei Dr. Barbara Nelson, directoarea Comisiei Fulbright din Romania si D-lui Mark Tauber, atasat cultural al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Din partea Academiei Romane au participat Acad. Prof. Dr. Doc. Theodor Neagu si Prof. Dr. Nicolae Anastasiu, Membru Corespondent al Academiei Romane.

Onoranta si binevenita a fost si participarea presei, a colegilor americani, bursieri Fulbright la Bucuresti, a colegilor din Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, din universitati particulare, din institute de cercetare, cum sint Institutul de Matematica, Institutul de Stiinte Spatiale si Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

Discutii
Subiectele dezbatute au inclus dificultatile inerente ale conditiei de tinar universitar sau cercetator in Romania: salarizarea defectuoasa, slaba finantare a cercetarii stiintifice, evaluarea arbitrara performantei stiintifice si didactice a cadrelor in general, ierarhiile informale opuse ierarhiilor bazate pe valoare, situatia doctoratelor din Romania, statutul cadrului universitar sau al cercetatorului tinar, discriminarea pe criterii de virsta, perspectivele de viitor ale tinerilor de valoare si multe altele. Discutiile au fost indelungate si pasionante, declansate de scurtele prezentari cu care a debutat workshopul si au fost incheiate la ora 20.00.

Organizare
Grupul de organizare al intilnirii a fost constituit din: Prof. Dr. Octavian Duliu (Universitatea din Bucuresti), Dr. Ing. Mircea Ignat (ICPE) si Lect. Dr. Ing. Mihai E. Popa (Universitatea din Bucuresti) - Solidaritatea Universitara & Asociatia Fulbright Alumni, Drd. Luminita Preoteasa (Universitatea din Bucuresti) - Ad-Astra si Drd. Alexandra Zbuchea (SNSPA) - Asociatia Fulbright Alumni.

Moderatorul intilnirii a fost Conf.Dr. Ion Stanomir (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice). La deschiderea lucrarilor, din partea Solidaritatii Universitare a luat cuvintul Prof.Dr. Octavian Duliu (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Fizica), din partea Ad-Astra, Dr. Roxana Bojariu (Administratia Nationala de Meteorologie) si din partea Asociatiei Fulbright Alumni, Dr. Marin Marian Balasa (Institutul National de Etnografie si Folclor).

Prezentarile cu care a debutat workshopul au fost urmatoarele (textul prezentarilor este in format PDF):

1. Lect.Dr. Mihai E. Popa (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica): Situatia tinerilor din invatamintul superior si din cercetare;

2. Lect.Dr. Virgil Iordache (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Biologie), Cai de destructurare a sistemelor informale din spatiul academic romanesc;

3. Conf.Dr. Cristina Vidulescu (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila"), Renasterea valorilor institutionale si etice in invatamintul si cercetarea din Romania;

4. Lect.Dr. Carol Capita (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie), Activitatea stiintifica si didactica;

5. Dr. Marius Echim (Institutul de Stiinte Spatiale), Dificultati ale tinerilor din sistemul INCD.

6. Un material legat de tinerii din cercetare ne-a fost trimis de catre Dr. Marius Bazu (Institutul de Microtehnologii): Tinerii cercetatori.