Home
Mihai's Paleobotany Chronicles
Paleozoology
Geology
Botany
Educational
About
Links

DEONTOLOGIE ACADEMICA

Cursul de Deontologie academica este predat de catre Prof. Mihai Emilian Popa si abordeaza aspecte de deontologie si etica academica aplicate Geologiei si Geofizicii. Cursul se adreseaza studentilor de anul I la toate tipurile de master din cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti. La curs participa si un cadru didactic din partea Facultatii de Filosofie. Participantii la curs vor depune online un scurt eseu cu privire la aspecte de etica academica, folosind platforma online Turnitin. Pentru promovare este necesara o prezenta de peste 50% si acceptarea eseului submis online. Eseul predat prin Turnitin va fi evaluat automat si sub forma similitudinilor de text.

Program
- va fi anuntat in octombrie 2019.

Locatia
Amfiteatrul Vasile Lazarescu, Facultatea de Geologie si Geofizica, Str. Traian Vuia (parter, langa Decanat).

Eseul
- Eseul este individual, are un singur autor, are o lungime de de 6000-10000 de caractere (inclusiv spatii) si include urmatoarele parti: titlu, autor (nume si prenume), afiliere (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, plus e-mail-ul personal), rezumat (cateva fraze cu privire la exemplul de etica academica abordat), cuvinte cheie (nu mai mult de cinci cuvinte cheie), textul principal (ce include si citari) si bibliografia. Eseul se scrie cu Times New Roman, font de 12, la doua randuri, margini de 2.5 cm, in MS Word, cu numerotarea paginilor. Folosirea diacriticelor este obligatorie. De asemenea, este obligatorie si corespondenta stricta intre citari si bibliografie: toate citarile din text trebuie sa se regaseasca in titlurile de la bibliografie si toate titlurile de la bibliografie trebuie sa aiba citarile corespunzatoare in text.
- Subiectul eseului trebuie sa aiba tangenta cu Deontologia academica (cu cercetarea stiintifica din orice domeniu si cu invatamantul superior) si nu cu alte aspecte de deontologie si etica in general.

Depunerea online a eseului pe platforma Turnitin
- Se acceseaza Turnitin, pentru deschiderea unui cont de student (Create Account, dreapta sus).
- Toate detaliile de la deschiderea contului la inregistrarea la curs se gasesc sub forma unui tutorial online (sau un tutorial general in limba romana).
- Se efectueaza inregistrarea la curs. ID-ul cursului va fi anuntat in octombrie 2019, parola de inscriere va fi comunicata la curs (tutorialul de inregistrare la curs).
- Se incarca eseul folosind sectiunea Assignments.

Bibliografie: acte normative
Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
OMENCS nr. 3485 din 24 martie 2016 privind lista programelor recunoscute de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si utilizate la nivelul institutiilor de invatamant superior organizatoare de studii universitare de doctorat si al Academiei Romane, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrarile stiintifice.
Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti.
International Ethical Guidelines for Health-related Research Involving Humans.

Bibliografie: lucrari generale
Boia, L., 1999. Mitologia stiintifica a comunismului. Bucuresti: Humanitas.
Bretag, T.A. (Ed.), 2016. Handbook of Academic Integrity, Singapore: Springer Verlag.
Buican, D., 2006. Evolutia si evolutionismul. Bucuresti: Editura CD Press.
Macfarlane, B., 2009. Researching with Integrity. The Ethics of Academic Enquiry, London: Routledge.
Papadima, L. (Ed.), 2017. Deontologie academica. Curriculum-cadru. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti, 82.
Shamoo, A., Resnik, D., 2015. Responsible Conduct of Research (3rd ed), Oxford, UK: Oxford University Press.
Shermer, M., 2009. De ce cred oamenii in bazaconii. Pseudostiinta, superstitii si alte aiureli ale vremurilor noastre. Bucuresti: Humanitas.
Stebbins, L.F., 2006. Student Guide to Research in the Digital Age: How to Locate and Evaluate Information Sources, Westport, CT: Libraries Unlimited.
Socaciu, E., Vica, C., Mihailov, E., Gibea, T., Muresan, V., Constantinescu, M., 2018. Etica si integritate academica. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.
Sutherland-Smith, W., 2008. Plagiarism, the Internet and Student Learning: Improving Academic Integrity. New York: Routledge.
Sercan, E., 2017. Deontologie academica. Ghid practic. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

 

INFORMATII CU PRIVIRE LA RESTANTIERII MASTERANZI DIN 2017, 2018 SI 2019


Referatele se pot submite pe platforma Turnitin in perioada 5-15 septembrie 2019 astfel:
- Se efectueaza inregistrarea la cursul Deontologie toamna 2019. ID-ul cursului este 22238340, parola de inscriere va fi comunicata personal (tutorialul de inregistrare la curs).
- Se incarca eseul folosind sectiunea Assignments.

Alte cursuri predate de catre Prof. Mihai Emilian Popa