Home
Mihai's Paleobotany Chronicles
Paleozoology
Geology
Botany
Educational
About
Links

EDUCATIONAL
Prof. univ. Mihai Emilian Popa


Documente educationale:
note de curs, note de laborator, fotografii din teren, subiecte de examen, cercetare extracurriculara si alte materiale educationale pot fi downloadate sau accesate de pe aceasta pagina. Ele sunt scrise in limba romana, dar versiuni in limba engleza sunt disponibile pentru studentii chinezi. Aceasta sectiune este folosita pentru scopuri educationale, pentru studentii facultatilor de Geologie si Geofizica, Biologie si Geografie, Universitatea din Bucuresti si ai Southwestern Petroleum University din Chengdu, Provincia Sichuan.

Teaching documents: course notes, laboratory notes, photos of field trips, exam subjects, extracurricular research and various educational materials can be downloaded or accessed from this page. They are written in Romanian, but English versions are available for Chinese students. This section is used for educational reasons, for graduate and undergraduate students in Geology and Geophysics, Biology and Geography, University of Bucharest and Southwestern Petroleum University in Chengdu, Sichuan Province.


A. CURSURI PREDATE LA UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI
A1. CURSURI SI LUCRARI PRACTICE

PALEOBOTANICA
Curs pentru studentii sectiei de Geologie (anul al II-lea), Facultatea de Geologie si Geofizica, legat de evolutia, sistematica si semnificatia geologica a grupelor considerate in mod clasic la Regnul Plantae (bacterii, alge, plante superioare, fungi) in timp geologic. Aceste grupe sistematice sunt esentiale pentru intelegerea vietii terestre, a fenomenelor macro- si microevolutive, a marilor schimbari biotice si a configuratiilor continentale, a variatiilor paleoclimatice in timp geologic, pentru definitivarea biomurilor actuale si pentru ocurenta resurselor de energie (carbuni, petrol, gaze naturale). Sunt abordate aspecte de sistematica, fitostratigrafie, paleoecologie, reconstituiri de paleomedii si de paleoclimat, precum si aspecte de geoconservare a unor situri cu continut paleobotanic semnificativ. Suportul de laborator se gaseste la biblioteca facultatii.

GEOLOGIA ZACAMINTELOR DE CARBUNI
Curs pentru studentii sectiilor de Geologie (anul al III-lea) si Inginerie geologica (Resurse, anul al IV-lea). Cursul detaliaza probleme de geneza zacamintelor de carbuni, de petrografia carbunilor, de clasificarea acestora, precum si de exploatarea, structura zacamintelor si probleme de mediu asociate exploatarii si arderii carbunilor, in contextul dezvoltarii industriale, a crizei de energie si a inchiderii centralelor nucleare. Suport de curs asociat (in limba engleza). Subiecte de examen.

ELEMENTE DE GEOLOGIE SI PALEONTOLOGIE
Curs pentru studentii sectiei de Ecologie, Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti (anul al II-lea). Cursul isi propune sa exploreze evolutia interactiunilor profunde dintre biosfera si geosfere (litosfera, hidrosfera si atmosfera) in timp geologic, asa cum sunt ele oglindite in datele paleobotanice, paleozoologice, mineralogice, petrologice, tectonice si paleogeografice. Suportul de curs este tiparit la Editura Universitatii din Bucuresti sub titlul "Elemente de Geologie si Paleontologie" (la biblioteca si la standul de carte de la Facultatea de Istorie). Subiecte de examen.

GEOLOGIE GENERALA
Curs pentru studentii Facultatii de Geografie a Universitatii din Bucuresti, sectiile de Geografia Mediului, Hidro-Meteo si sectia de Geografia Turismului (Calimanesti si Drobeta Turnu Severin). Cursul abordeaza aspecte fundamentale de Geologie, cu aplicatii in Geomorfologie, Paleogeografie si Geografie.

PRINCIPII DE ECOLOGIE
Curs facultativ pentru studentii sectiilor de Geologie, Inginerie geologica si Geofizica (anul al II-lea si nu numai). Cursul este o introducere in Ecologie pentru studentii geologi si isi propune sa acopere atat Ecologie teoretica (biocenoza, biotopuri, ecosisteme, lanturi trofice, ecologie evolutiva, evolutionism, aplicatii ale genticii in evolutie, etc.), cat si Ecologie aplicata (studii de impact, bioconservare, arii protejate, etc.). Subiecte de examen.

SCHIMBARI GLOBALE
Curs pentru studentii ciclului de Master "Geologie si Biologie Aplicata" (GBA), anul I. Cursul isi propune sa detalieze mecanismele de schimbare globala de toate tipurile (climatica, biotica) actuale si in timp geologic.

SCRIERE STIINTIFICA
Curs transversal pentru studentii doctoranzi din cadrul Universitatii din Bucuresti, toate facultatile. Cursul este o introducere in tehnicile de scriere a lucrarilor stiintifice de toate tipurile (referat studentesc, lucrare de diploma, articol de jurnal academic, carte, capitol de carte, raport stiintific, harta, etc.), a structurii si a stilurilor lucrarilor stiintifice, precum si a softurilor de management bibliografic (Endnote, Zotero). De asemenea, cursul este o introducere pentru tipurile de periodice stiintifice (cu sau fara factor de impact), pentru bazele de date bibliografice (Web of Knowledge, Web of Science, Scopus, Georef, etc.), pentru principiile de scientometrie (indexare, Scientific Citation Index, Scientific Citation Index Expanded, indicele Hirsch, etc.) si pentru prezenta stiintifica pe web (Web of Knowledge, Researcher ID si integrarea cu EndnoteWeb).

SCRIERE STIINTIFICA SI DEZVOLTAREA CARIEREI
Curs pentru studentii ciclului de licenta, anul I, Facultatea de Geologie si Geofizica, toate sectiile.

ETICA SI INTEGRITATE ACADEMICA
Curs pentru studentii masteranzi ai Facultatii de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti. Cursul abordeaza o serie de aspecte deontologice, etice si utilitarianiste privitoare la Geologie si Geofizica.

ACADEMIC ETHICS AND INTEGRITY
Curs pentru studentii masterului Applied Geophysics, ai Facultatii de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti. Cursul este versiunea in limba engleza a cursului de Etica si Deontologie Academica.

PALINOLOGIE
Curs predat studentilor sectiei de Inginerie geologica intre anii 2000-2007 (anul al III-lea). Suport de curs.

GEOLOGIA PARCULUI NATURAL PORTILE DE FIER
Note de curs pentru rangerii Parcului Natural Portile de Fier.

A2. PRACTICA DE VARA

PRACTICA DE VARA DE LA BIGAR
Excursii in Carpatii de Sud, in Muntii Almajului si nu numai (in limba engleza). Practica traditionala la Bigar (Comuna Berzasca, Jud. Caras-Severin) se desfasoara in fiecare vara, atit pentru studentii anului I (Geologie, Biologie), cit si pentru practica de licenta. Practicile se desfasoara in colaborare cu Laboratorul de teren Dilcher-Popa din Bigar (o initiativa de cercetare privata propusa de Mihai E. Popa, Universitatea din Bucuresti si David L. Dilcher, membru al National Academy of Sciences si profesor la Indiana University) si cu Centrul de cercetare pentru Geologia zacamintelor de carbuni si protectia mediului. Practica de cartare la Bigar este urmata de o Scoala de cartare pentru studentii interesati de o aprofundare a activitatilor de cartare, scoala de cartare fiind facultativa si avind o durata de o saptamina.

A3. APLICATIA DE PRIMAVARA

APLICATIA DE PRIMAVARA IN CARPATII DE SUD (ACS)
In fiecare primavara, o aplicatie de teren in Carpatii de Sud este organizata pentru punctele geologice si paleontologice cheie pentru acest segment al orogenului alpin din Romania.

A4. APLICATIA DE TOAMNA

APLICATIA DE TOAMNA (AT)
In fiecare toamna, o aplicatie de teren este organizata la Filipestii de Padure, Judetul Prahova, pentru aspecte de Geologie, Geologia zacamintelor de carbuni, Paleobotanica si Paleozoologie. Se viziteaza Cariera de ligniti Rosioara.

A5. CERCETARE EXTRACURRICULARA

GRUPUL DE LUCRU "CARPATII DE SUD"
Cercetare extracurriculara in Paleobotanica, Geologie, Ecologie in Carpatii de Sud, pentru studentii facultatilor de Geologie, Biologie si Geografie care doresc sa inteleaga cercetarea stiintifica in Paleontologie si Geologie. Grupul de lucru "Carpatii de Sud" este un grup de studenti interesati de Paleobotanica, Palinologie, Paleozoologie, Geologia Carpatilor de Sud. Grupul se intruneste saptamanal in Laboratorul de Paleontologie (Balcescu, etajul al II-lea, sala de Preparatie) pentru a discuta diverse aspecte de cercetare, a vedea fosile de plante, pentru a comenta cate un articol de cercetare (reader's club), o prezentare in Powerpoint si nu in ultimul rand, pentru a savura impreuna un ceai de calitate. Grupul desfasoara diverse activitati in colectiile de Paleobotanica, de Palinologie si de carbuni din Facultatea de Geologie si de la Muzeul Geologic al IGR si organizeaza deplasari pe teren in Carpatii de Sud (Muntii Aninei, Almajului, Semenic, Tarcu, Cernei, Mehedinti, Hateg, etc.). Discutiile au loc si online, sub forma unei liste de discutii pe Google Groups, se posteaza recenzii pe Goodreads, grupul de cercetare avind tangente cu Laboratorul de teren Dilcher-Popa si Centrul de cercetare pentru geologia zacamintelor de carbuni si protectia mediului. Accesul la sedintele grupului de lucru sau la lista online este deschis oricui interesat.


B. CURSURI PREDATE LA SOUTHWEST PETROLEUM UNIVERSITY, CHENGDU, SICHUAN
B1. CURSURI SI LUCRARI PRACTICE (in limba engleza)

STRATIGRAPHY AND HISTORICAL GEOLOGY
Cursul este predat studentilor de anul al II-lea din cadrul School of Geoscience and Technology, Southwest Petroleum University. Cursul acopera probleme de Stratigrafie (principiile Stratigrafiei, datarea si corelarea rocilor, istoricul Stratigrafiei ca stiinta) si de asemenea abordeaza aspecte de Geologie istorica, de la formarea Pamantului ca planeta la Revolutia industriala. Evenimentele biotice, tectonice si astronomice sunt abordate cronologic, cu accent pe momentele de extinctie, de avant evolutiv si de schimbare a configuratiei paleogeografice in timp geologic.

PHYTOCLASTS
Este un curs predat studentilor la master din cadrul School of Geoscience and Technology, Southwest Petroleum University si abordeaza morfologia, structura, semnificatia stratigrafica si paleoecologica a bioclastelor de plante superioare si alge (fitoclaste) in timp geologic. Sunt abordate si probleme de petrografia materiei organice, in contextul carbunilor humici si sapropelici.

SCIENTIFIC WRITING
Este un curs predat studentilor la master din cadrul School of Geoscience and Technology, Southwest Petroleum University si abordeazã probleme de scriere stiintifica: importanta manuscriselor si a lucrarilor stiintifice in contextul educational si al cercetarii stiintifice, tipuri de literatura stiintifica, modalitatile de scriere si intocmire a unui manuscris stiintific, stiluri de scriere stiintifica, tehnici de citare.


C. COLABORARI EDUCATIONALE

INTRODUCERE IN GEOLOGIE CU APLICATII IN SPEOLOGIE (GEOSPEO) – CURS DE TEREN
Cursul isi propune o introducere in Geologie pentru speologi, astfel incat un proces carstic sa poata fi inteles in contextul sau geologic local si regional, mai ales din punct de vedere tectonic, structural, stratigrafic, sedimentar si erozional. Un proces carstic (pestera, dolina, lapiez, etc.) reprezinta un efect erozional tarziu, ultimul din suita unor procese sedimentare (formare de calcare sau de evaporite), tectonice (expansiunea fundurilor oceanice, subductii, coliziuni, orogeneza), paleogeografice (migratia continentelor), structurale (formare de cute, falii, panze de sariaj) si paleoclimatice. Cursul se desfasoara in Muntii Almajului (Carpatii de Sud), satul Bigar, comuna Berzasca si in cadrul Laboratorului de teren Dilcher-Popa.

CURSUL DE TEREN PENTRU ELEVI OLIMPICI LASTIINTELE PAMANTULUI
Cursul isi propune sa familiarizeze elevii premiati la olimpiadele internationale de Stiintele Pamantului cu realitatea geologica din teren, in cuprinsul Muntilor Almajului, Carpatii de Sud. Cursul se desfasoara la Bigar, Comuna Berzasca, Judetul Caras-Severin, in cadrul Laboratorului de teren Dilcher-Popa.